четвер, 28 травня 2015 р.

До медалей ще би й нормативи

Починаючи з минулої суботи на сучасній легкоатлетичній арені в Кіровограді тривають іспити кращих молодих майстрів «королеви». Спочатку юніори 1996—1997 років народження сперечалися за нагороди командного чемпіонату України. Найбільше порадувала учениця Тернопільського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі Оксана Пиж. Вихованка тренера обласної ШВСМ Ольги Стефанишин перемогла в бігу на 5000 метрів.
Натомість донька останньої Христина, нині вже студентка Тернопільського національного педагогічного університету, вдруге поспіль на всеукраїнських стартах підкоривши планку на висоті 175 сантиметрів, фінішувала другою в секторі для стрибків у висоту. Після виконання нормативу кандидата в майстри в планах підопічної Євгена Кармелюка з ОДЮСШ «Колос», звісно, і майстрівський рубіж. Але для початку необхідно здолати 180 сантиметрів.
Третю ж медаль до скарбнички збірної поклала Крістіна Поворознюк — «бронза» в спортивній ходьбі на 10000 метрів. Це ще один майбутній працівник ресторанного сервісу і торгівлі, яка разом зі старшою сестрою Русаліною в ОДЮСШ «Колос» переймає досвід у Віри Зозулі. Залікові очки принесли також ще двоє стрибунів у висоту — Юлія Лукачат (дев’ята) і Олександр Хома (дванадцятий). А ось Назарові Даньківу потрапити до числа кращих поки що не вдалося ні в бігу на 800, ні на 1500 метрів.
Тим часом практично відразу після юніорського стартував чемпіонат України серед молодих спортсменів до 23-х років, який саме сьогодні, 29 травня, завершується. Окрім боротьби за медалі, кращі його учасники мали перед собою також завдання впоратися з нормативами, які б дозволили кваліфікуватися на липневий чемпіонат Європи в столиці Естонії Таллінні.
І вже в стартовий день відразу двоє тернополянок забронювали за собою місця в молодіжній збірній України. Студентка національного педагогічного університету, майстер спорту Наталія Солтан, з якою в обласній ШВСМ працюють Юрій Рикалов і Олександр Степанюк, хоч у бігу на 5000 метрів і фінішувала другою, навряд чи може бути незадоволеною. Адже показаний результат — 16 хвилин 18,47 секунди — кращий і за кваліфікаційний норматив, і за норматив майстра спорту на цій дистанції, який підкорила вперше. Та ще й — новий рекорд області. Не менше емоцій і в студентки національного економічного університету Тетяни Фетіскіної. Метнувши спис на 53 метри 61 сантиметр, вихованка Василя Яковіва теж виборола «срібло» і путівку на континентальну першість.
А ще однієї срібної медалі позавчора удостоївся студент національного педагогічного університету Сергій Крук. Щоправда, зі стрибком у довжину на 7 метрів 36 сантиметрів вихованець Михайла Васірука до когорти збірників не потрапив. Відзначу також шосте місце в бігу на 5000 метрів ще одного майбутнього педагога Наталії Олійник. Учора ж скористатися шансом потрапити до національної команди мала і студентка ТНПУ Оксана Ралько, яка нині тренується в Києві. До фінального забігу на 400 метрів, щоправда, потрапила з доволі далеким від кваліфікаційного четвертим часом.
Л. ДАХНОВСЬКИЙ.
«Вільне життя плюс», б/н від 28.05.2015 р.

четвер, 21 травня 2015 р.

Час стартів, перемог, особистих досягнень

Хоч погода і не порадувала учасників ще квітневого чемпіонату області з легкої атлетики, деякі з них усе ж змогли показати непогані результати. Перш за все сказане, звичайно, стосується талановитого бучацького штовхальника ядра, вихованця свого діда і тезки Івана Чуби Івана Карюка.
За подібних умов приземлити снаряд на позначці 18 метрів 63 сантиметри — гідне поваги досягнення. Не лише поліпшив особистий рекорд, а й значно перевищив відбірковий норматив на цьогорічний юнацький чемпіонат світу. Пізніше учень Бучацької гімназії, вихованець місцевої ДЮСШ і обласного ФСТ «Колос» уже, так би мовити, офіційно виконає норматив на юнацькому чемпіонаті України в Кіровограді — 18 метрів 38 сантиметрів. Однак заспокоюватися ні на хвилину не варто. Попереду ще одні всеукраїнські старти, де бажано показати ще більш вражаючі спроби. Адже в липні до екзотичної Колумбії наставники збірної України планують повезти лише претендентів на медалі.
Чемпіон України з легкої атлетики в штовханні ядра Іван КАРЮК із Бучача не мав собі рівних і на XIX спортивних іграх школярів Тернопільщини; переможний фініш Василя МАКУХА із Шумщини на стометрівці.
Тим часом за підсумками обласного чемпіонату серед вихованців ДЮСШ відповідальний секретар федерації легкої атлетики Тернопільщини Леонід Дахновський відзначив також подвійні перемоги спринтера Вадима Гулька з ОДЮСШ «Колос», вихованки ОДЮСШ Христини Паньків у бігу на 400 і 800 метрів, успіх Назара Савківа з ОДЮСШ «Колос» у спортивній ходьбі на 2000 і 3000 метрів, а також кращі результати в своїх дисциплінах спринтерки Христини Плеви з Борщівської ДЮСШ, стрибуна у висоту Назара Вовчка з ОДЮСШ «Колос». Командна звитяга теж за вихованцями сільського товариства. Другими фінішували легкоатлети Коропецької, третіми — Бережанської ДЮСШ.
А серед дорослих у боротьбі за чемпіонський титул непоганими результатами перш за все відзначилися спринтери Олег Данилюк, Олег Цебринський із ОДЮСШ «Колос» і Марія Хрома зі Зборівщини, стрибун у довжину Сергій Крук, висотниця Христина Стефанишина, майстер спортивної ходьби Русаліна Поворознюк, які теж займаються під опікою тренерів ОДЮСШ «Колос», вихованець ОШВСМ Руслан Даньків — у бігу на 800 метрів. Прогнозованою стала і командна перемога збірної обласного центру. За нею — легкоатлети Тернопільського і Чортківського районів.
Перевіривши рівень власної підготовки під час обласних стартів, кращі пізніше відправилися на всеукраїнські. Окрім Івана Карюка титул чемпіона України серед юнаків у секторі для стрибків у висоту виборов також підопічний Євгена Кармелюка Назар Вовчок — 199 сантиметрів. За крок від п’єдесталу в бігу на 800 метрів у Кіровограді фінішувала вихованка тренера Зборівської ДЮСШ Володимира Небельського Оксана Більчак. У спортивній ходьбі на десять кілометрів сьоме місце дісталося Назарові Савківу (тренер Віра Зозуля), в бігу на 1500 метрів восьмий результат — у Христини Паньків, якою в Чорткові опікувався Валерій Большаков, а нині в ОДЮСШ — Ольга Стефанишина.
Не залишилися тернопільські легкоатлети без нагород і під час проведеного в Черкасах чемпіонату України з бігу на 10000 метрів. У суперечці юніорок не було рівних ще одній підопічній Ольги Стефанишиної Оксані Пиж. А компанію на п’єдесталі чемпіонці серед молодих атлеток до 23-ти років склали дві вихованки Тернопільської ОШВСМ — Наталія Солтан (Валерій Рикалов і Олександр Степанюк) та Наталія Олійник (Ольга Стефанишина). Заслуговує, звісно, на відзнаку і дванадцята позиція Руслана Даньківа серед дорослих, з яким теж займається Ольга Стефанишина.
Нарешті, знову ж таки в Кіровограді були розіграні і нагороди першого етапу Кубка України з легкоатлетичних метань. Скарбничка збірної Тернопільщини поповнилася двома бронзовими медалями. У секторі для метання диска відзначився студент національного педагогічного університету Іван Панасюк (53 метри 18 сантиметрів), який в ОДЮСШ «Колос» займається під керівництвом Володимира Кучеренка. А студентка національного економічного університету, підопічна Василя Яковіва Вікторія Ніколенко показала третій результат у метанні молота — 48 метрів 82 сантиметри.
А минулі вихідні порадували прихильників «королеви спорту» фінальними стартами XIX спортивних ігор школярів Тернопільщини. Хоч на розминці Іван Карюк і заявив, що сьогодні «не його день», тричі штовхнув ядро за 18-метрову позначку. А ще в одній спробі лише невеликий заступ завадив оновити власне досягнення. Бо ж куля приземлилася на позначці 18 метрів 72 сантиметри. Порадували і деякі інші талановиті атлети. За 11,2 секунди здолали у фіналі 100 метрів молодший Василь Макух із Шумщини і Андрій Стахів із Тернопільського району. Відзначив Леонід Дахновський також результати Назара Савківа в спортивній ходьбі, Руслани Муравської і Артема Олійника в стрибках у висоту, бігунів Руслана Удодова (200 м), Олександри Усенко (1500 м), Інни Ткачук (800 м).
Уперше за історію обласних змагань школярів командну звитягу здобула збірна Підволочиського району. На другому місці бережанці, на третьому — юні легкоатлети Чортківського району. Третій рік не маючи свого відділення легкої атлетики, команда Тернополя опинилася на четвертій позиції. І то ще, мабуть, добре. Бо ж в обласному легкоатлетичному кросі, взагалі, фінішували одинадцятими. Суперечка ж збірних загальноосвітніх шкіл I-II ступенів завершилася на користь легкоатлетів Чортківського району. Компанію на п’єдесталі їм склали команди Бучацького і Збаразького районів.
Б. ДІКАЛЬЧУК.
На фото: чемпіон України з легкої атлетики в штовханні ядра Іван КАРЮК із Бучача не мав собі рівних і на XIX спортивних іграх школярів Тернопільщини; переможний фініш Василя МАКУХА із Шумщини на стометрівці.
Фото К. ГИКАВОЇ.
«Вільне життя плюс», №38 (15670) від 20.05.2015 р.

пʼятницю, 1 травня 2015 р.

Вітаємо чемпіонів!

                На Чемпіонаті України з легкої атлетики серед юнаків 1998 р.н. і мол., який відбувся 28-29 квітня ц.р. в м. Кіровограді, успішно виступили Тернопільські легкоатлети. Штовхнувши ядро на 18 м.38 см. вихованець Бучацької ДЮСШ - Карюк Іван (тренер Чуба І.В.), виборовши І-е місце виконав норматив для участі в Чемпіонаті Світу. Також І-е місце в стрибках в висоту з результатом 199 см. зайняв Вовчок Назар (тренер Кармелюк Є.Т. «Колос»).Щодо інших учасників, то в бігу на 800 м. за крок до медалі з своїм кращим результатом 2.18,03 була Більчак Оксана (тренер Небельський В.Р., Зборівська ДЮСШ) - 4 місце. Савків Назар (тренер Зозуля В.М., «Колос») в спортивній ходьбі на 10 км. був сьомий - 52.31,0, та вихованка Чортківської ДЮСШ – Паньків Христина (тренери Стефанишина О.В., та Большаков В.О.) в бігу на 1500 м. з результатом 5.07,36 стала восьмою.