суботу, 27 лютого 2016 р.

Вдале закінчення зимового легкоатлетичного сезону

     Протягом трьох днів в легкоатлетичному манежі УАБС в м. Суми проходили основні змагання зимового сезону – Чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих та молоді. Ці змагання мали статус відбіркових для участі в Чемпіонаті світу 17-20 березня ц.р. в м. Портленді (США). Хоча тернопільським легкоатлетам не вдалося туди потрапити (досить високі були кваліфікаційні нормативи), вони виступили гідно, виборовши загалом 8 медалей.
      Золоті медалі в бігу на 3000 м з перешкодами вибороло подружжя Стребкових, Іван та Наталія, показавши результати 8.40,67 та 10.09,08 сек., стали переможцями. Наталія паралельно виборола ще перше місце в змаганнях серед молоді, а Іван, змагаючись напередодні в гладкому  бігу на 3000 м  з результатом 8.08,96 сек., став бронзовим призером. Тренують їх Рикалов Юрій та Степанюк Олександр.  З результатом 7.71 м  в стрибках у довжину, вихованець Михайла Васірука - Крук Сергій, також виборов бронзову медаль. Продемонструвавши тактичну майстерність в бігу на 1500 м, з результатом 3.54,87 сек. третє місце за Даньківим Русланом (тренер Стефанишина О.В.). Усі призери представляють обласну ШВСМ та товариства Колос та Динамо.
     Оксана Ралько (тренер Олександр Степанюк, ОДЮСШ «Колос»), повернувшись з м. Києва до рідних пенатів, поступово відновлює свою бойову форму. В фінальному забігу на 200 м з результатом 25.18 сек., виборола срібну медаль серед молоді  та зайняла четверте місце серед дорослих спортсменів; а наймолодша наша учасниця 1998 р.н., вихованка Зборівської ДЮСШ - Оксана Більчак (тренер Ольга Стефанишина, ОДЮСШ МОН), вперше виконала норматив кандидата в майстри спорту України в бігу на 800 м, пробігши за 2.14,07 сек., стала бронзовою призеркою.
    П’ятою в стрибках у висоту  серед молодих спортсменок, подолавши планку на висоті 170 см,  стала Стефанишина Христина, а Олег Цебринський в бігу на 200 м з результатом 22.75 сек. став сьомим (тренери Кармелюк Євген та Васірук Михайло
ОДЮСШ «Колос»). Не все вдалося в змаганнях з потрійного стрибка нашому досвідченому спортсмену - Чорноті Дмитру; показавши результат 15.26 м, зайняв девяте місце.         
    Бажаємо нашим легкоатлетам успішних стартів і в літньому періоді. 

середу, 24 лютого 2016 р.

До чемпіонату готові

IMG_5219
Перед чемпіонатом України з легкої атлетики в приміщенні, який через тиждень відбудеться в Сумах, проведені в середу, 17 лютого, старти Кубка України стали для багатьох відомих спортсменів хорошою нагодою перевірити власні сили перед турніром, на якому визначатиметься склад збірної держави на зимовий чемпіонат Європи. Одноденні змагання в манежі Київської ШВСМ засвідчили і непоганий рівень спортивної форми кращих легкоатлетів Тернопільщини. 
P1280709У новій для себе дисципліні — стипль-чезі — подружжя майстрів спорту Івана і Наталії Стребкових стали переможцями в бігу на 2000 метрів. Причому обоє підопічних заслуженого тренера України Юрія Рикалова і Олександра Степанюка вклалися в норматив кандидата в майстри і доволі впевнено виграли в найближчих конкурентів. Не має підстав бути незадоволеним і майстер спорту Сергій Крук. Уродженець Лановеччини, вихованець обласних ФСТ «Колос» і школи вищої спортивної майстерності під опікою заслуженого тренера України Михайла Васірука прогресує ледве не від старту до старту. За тих умов підготовки, що існують у Тернополі, встановити вже в лютому нове особисте досягнення (7 метрів 76 сантиметрів) — чогось таки та вартує. В нагороду — срібна медаль.
IMG_6550Відзнаки такої ж проби в секторі для потрійного стрибка удостоївся ще один вихованець сільського товариства, майстер спорту Дмитро Чорнота. З досвідченим атлетом займається Євген Кармелюк. А тренера Тернопільської ОДЮСШ Ольгу Стефанишину потішила її підопічна із ШВСМ Наталія Олійник — третє місце в бігу на 3000 метрів. Вагомі залікові очки привнесли до загального доробку збірної і стрибунка у висоту Христина Стефанишина (тренер Євген Кармелюк) та бігунка на 400 метрів Оксана Ралько (Олександр Степанюк). Обоє в своїх дисциплінах вибороли п’яті місця. А також ветеран тернопільського спорту, тренера ОДЮСШ «Колос» Віра Зозуля, яка в спортивній ходьбі на 3000 метрів виборола шосте місце, підкоривши навіть норматив першого розряду. Справді, не старіють душею і тілом ветерани. Не забудемо також про десяту позицію серед висотниць ще однієї підопічної Євгена Кармелюка Юлії Лукачат. І її залікові бали посприяли певною мірою тому, що збірна області в загальнокомандному заліку виборола високе шосте місце серед 26-ти команд.

IMG_8434   P1300179
А напередодні в Мукачеві на Закарпатті визначилися лауреати зимового чемпіонату України з легкоатлетичних метань. І там наші земляки не залишилися без нагород. Срібну медаль у метанні спису виборола студентка Тернопільського національного економічного університету, майстер спорту Тетяна Фетіскіна — 52 метри 23 сантиметри. Непогано виступили  також дискобол, майстер спорту Іван Панасюк з Тернопільського обласного ФСТ «Колос» і ще одна студентка згаданого вишу, підопічна Василя Яковіва, метальниця молота Вікторія Ніконенко. В обох — п’яті місця.
На фото: вгорі — і знову є підстави для радощів в Івана і Наталії СТРЕБКОВИХ; медалі Кубка України завоювали також Сергій КРУК, Дмитро ЧОРНОТА і Наталія ОЛІЙНИК, а Іван ПАНАСЮК поки що на шляху до п’єдесталу.
Фото Андрія ПАНЬКЕВИЧА, автора та з архіву «Вільного життя плюс»
З сайту "Вільне життя"





вівторок, 16 лютого 2016 р.

Медальні здобутки тернопільських легкоатлетів у Сумах

Чемпіонат України з легкої атлетики в приміщенні серед юніорів впродовж двох днів тривав у легкоатлетичному манежі УАБС в місті Суми. В складі команди нашої області виступало дев’ятеро атлетів. Незважаючи на ненайкращі умови підготовки в зимовий період, – розповідає відповідальний секретар обласної Федерації легкої атлетики області Леонід Дахновський – наші легкоатлети продемонстрували досить високі результати. Золоту медаль в спортивній ходьбі на 3000 м з результатом 14.31,85 виборола Крістіна Поворознюк (на фото), яка тренується в ОДЮСШ «Колос» під керівництвом Віри Зозулі.
Виступаючи вперше в змаганнях серед юніорів, Іван Карюк  (на фото) у штовханні ядра з результатом 17.31 м та Оксана Більчак в бігу на 800 м (результат 2.15,57 с) стали срібними призерами. Обоє є вихованцями районних спортивних шкіл – Бучацької та Зборівської, зокрема, тренерів Івана Чуби та Володимира Небельського. У даний час Івану допомагає в підготовці Михайло Васірук (ОДЮСШ «Колос»), а Оксана тренується в Ольги Стефанишиної (обласна ДЮСШ). Додамо, що результат Івана Карюка – 17.31 м – став новим рекордом області серед юніорів у штовханні ядра.
Два четверті місця зайняв Віктор Сенчук (ОДЮСШ «Колос», тренери Михайло Васірук та Валерій Большаков): результату 705 см спортсменові було недостатньо для призового місця у стрибках в довжину, а у бігу на 200 м, показавши високий результат 22.70 с. (норматив КМСУ) в попередньому забігу, в фіналі Віктору не вистачило однієї сотої до бронзової медалі.
П’ятим в бігу на 400 м став Володимир Допта, показавши в фіналі результат 51.05 с (ОДЮСШ «Колос», тренер Михайло Васірук). До речі, в попередньому забігу на цих змаганнях на дистанції 400 м Володимир показав результат 50.94, що стало новим рекордом області серед юніорів у цьому виді.
П’яте та шості місця у стрибках у висоту за підопічними Євгена Кармелюка (ОДЮСШ «Колос»): Христина Стефанишина «злетіла» на висоту 175 см, а Назар Вовчок – на 195 см. Восьмим в штовханні ядра з результатом 14.21 став Олександр Шилівський (ОДЮСШ «Колос», тренери Іван Панасюк та Олег Данилюк), і дев’ятим з бігу на 2000 м з перешкодами з часом 6.06,21 став Олександр Гнатюк (ДЮСШ Тернопільського р-ну, тренери Ольга Стефанишина та Ігор Чайка).
Набравши 285 очок команда зайняла 10 місце з 25 областей, які брати участь у цих змаганнях.
Додамо, що усі учасники чемпіонату України в Сумах є претендентами на участь у чемпіонаті Світу з легкої атлетики серед юніорів, який відбудеться 19-24 липня у місті Бидгощ (Польща).
З сайту Управління з питань фізичної культури та спорту

пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

Легкоатлет Сергій Крук – бронзовий призер чемпіонату України

Двоє поспіль легкоатлетичних змагань відбулись у Запоріжжі – командний чемпіонат України з легкої атлетики в приміщенні та чемпіонат України серед юнаків 1999 років народження. Честь Тернопілля на цих стартах відстоювали дев’ять дорослих та дев’ять юних спортсменів. У стрибках в довжину з результатом 7 м 58 см бронзову медаль на командному чемпіонаті виборов Сергій Крук (обласна ШВСМ, тренер Михайло Васірук).
У бігу на 60 метрів Олег Данилюк з результатом 6.91 с на цих змаганнях був шостим (ШВСМ, тренер Михайло Васірук). Восьме місце посіли Христина Стефанишина у стрибках у висоту, яка показала результат 170 см (ДЮСШ «Колос», тренер Євген Кармелюк), та Оксана Ралько у бігу на 400 метрів з часом 56.95 с (паралельний залік Тернопіль-Київ, тренер Олександр Степанюк).
У стрибках в висоту з результатом 2 м Віктор Ворко був десятим (тренер Євген Кармелюк, ДЮСШ «Колос»), а представник обласної ДЮСШ Андрій Галасюк у бігу на 3 тисячі метрів з перешкодами з результатом 6.38,3 с посів одинадцяте місце (тренер Ольга Стефанишина). Також у змаганнях виступали Віктор Сенчук (ШВСМ, ФСТ "Колос", тренер Михайло Васірук) та Руслан Даньків (ШВМС, ФСТ "Динамо", тренер Ольга Стефанишина), яким не вдалося потрапити до 12-ки кращих.
Щодо виступів юнаків, то, як розповів відповідальний секретар Федерації легкої атлетики області Леонід Дахновський, найкраще проявив себе Вадим Гулько у бігу на 60 метрів. Спортсмен вперше брав участь у змаганнях всеукраїнського рівня і, показавши результат 7.15 с, що відповідає вимогам першого розряду, вийшов у фінал з другим часом. Однак відсутність досвіду не дала Вадимові змоги реалізувати свій потенціал у фінальному забігу, відтак спортсмен посів восьме місце.
Сьомим у бігу на 3 тисячі метрів став Олександр Мельник, для якого ці змагання також стали дебютними. Його результат – 9.31,04 с. Руслана Муравська у стрибках в висоту з результатом 1 м 50 см посіла 13 місце.
Загалом, за словами Леоніда Дахновського, чемпіонат у Запоріжжі зібрав дуже багато учасників з різних областей України. Так, скажімо, у бігу на 200 метрів на старт виходило 102 юнаки і 103 дівчини, у бігу на 60 м – 66 юнаків, 67 дівчат. Відтак конкуренція була досить високою, тому і результати тернопільських спортсменів треба оцінювати саме в цьому ракурсі. Отож, у бігу на 60 м Віталій Рибій з результатом 7,50 с був 25-м, у бігу на 60 м Олександр Підліпчук з результатом 7,44 с – 18-тим, у бігу на 800 метрів Юрій Цибульський посів 28 місце (результат 2.10,71 с), а Андрій Павлик – 30 місце (результат 2.11,65 с). Непогано показали себе наші спортсмени в естафеті 100х200х300х400 метрів: команда, у якій виступали Вадим Гулько, Віталій Рибій, Олександр Підліпчук та Юрій Цибульський зайняла 11 місце (результат 2,14.8 с). Додамо, що Вадим Гулько, Віталій Рибій, Олександр Підліпчук, Руслана Муравська – вихованці ДЮСШ «Колос», тренери Наталя Гавронська, Михайло Васірук та Олег Данилюк, Юрій Цибульський та Андрій Павлик представляють ДЮСШ Тернопільського району, яких тренує Ігор Чайка, Олександр Мельник – вихованець Зборівської ДЮСШ, тренер Володимир Небельський.
Загалом, як стверджує Леонід Дахновський, зимовий період – не найкращий час, щоб тернопільські легкоатлети змогли вповну продемонструвати свій потенціал, оскільки у нас недостатньо умов для тренування в приміщенні, і відповідні можливості для підготовки є лише в літній період. Тим більше, що через хворобу на змагання до Запоріжжя не мали змоги поїхати більш досвідчені спортсмени – призери чемпіонатів України Василь Макух, Інна Ткачук, Назар Савків. Однак у тернополян ще буде не одна можливість спробувати свої сили і виступити якнайкраще. Так, 12-13 лютого в Сумах пройде чемпіонат України серед юніорів, 12-14 лютого у Мукачево – чемпіонат України з метань, 17 лютого у Києві відбудеться Кубок України з легкої атлетики, 25-27 лютого в Сумах  – чемпіонат України з легкої атлетики, 5-6 березня в Івано-Франківську - чемпіонат України зі спортивної ходьби.  Відтак, будемо сподіватися на успішні виступи тернопільських атлетів.
З сайту Управління з питань фізичної культури та спорту