середу, 20 липня 2016 р.

На міжнародних поки без медалей


f5546241cbe6bc5012c185c1461dff9a_650
Троє найталановитіших молодих тернопільських легкоатлетів наприкінці минулого і вже на цьому тижні взяли участь у відповідальних міжнародних стартах. Перший юнацький чемпіонат Європи в столиці Грузії Тбілісі і юніорський чемпіонат світу в польському Бидгощі (завершиться найближчої неділі, 24 липня) стали хорошою школою досвіду для спринтера Василя Макуха, штовхальника ядра Івана Карюка і Крістіни Поворознюк, яка займається спортивною ходьбою. 
Уродженець Шумщини Василь Макух, якому любов до «королеви спорту» прищепив учитель фізкультури Павло Гудзь, а нині, навчаючись в коледжі економіки, права та інформаційних технологій Тернопільського національного економічного університету, в обласній ДЮСШ тренується під керівництвом Богдана Дуди, свої дебютні міжнародні змагання провів, на мій погляд, так, наче сперечатися з найкращими ровесниками Старого світу для нього — звична справа. В попередньому забігу на 100 метрів, навіть не докладаючи максимальних зусиль (11,08 секунди — вже давно підкорений ним результат), без проблем виборов путівку до півфіналу європейської першості в цій дисципліні, ставши третім серед конкурентів.
А ось у суперечці за місце у вирішальному забігу змусив звернути на себе увагу спеціалістів. Зафіксувавши на фініші електронний хронометр на позначці 10,96 секунди, став єдиним, кому підкорилося особисте досягнення. Інша справа, що кращі європейські спринтери цієї вікової групи бігають ще швидше. Тож п’яте місце не дозволило продовжити боротьбу. Не потрапив до фіналу й інший наш співвітчизник Олександр Савченко з Черкащини, який у попередньому забігу теж кваліфікувався з третім часом.
Зате разом із партнерами по збірній Василем Паславським і Ярославом Демченком усе ж таки не залишилися без фінальних стартів, в яких тільки і можна відчути всю гостроту боротьби за нагороди. У комбінованій юнацькій естафеті 100—200—300—400 метрів спочатку показали найкращий час у попередньому забігу — 1 хвилина 54,79 секунди. А у фіналі, пробігши ще швидше (1 хвилина 54,18 секунди), усе ж змушені були задовольнитися тільки четвертим місцем. Як не прикро казати, але бігуну на одне коло Ярославові Демченку, який завершував естафету, не вистачило змагального досвіду на фінішному відрізку. Від чемпіонів-італійців відстав менше, ніж на півтори секунди, а від бронзових призерів із Польщі — всього на 0,38 секунди.
Натомість Крістіна Поворознюк та Іван Карюк, які вже мають певний міжнародний досвід, навряд чи залишилися особливо задоволеними виступом на дебютному для себе юніорському чемпіонаті світу в Бидгощі. В перший змагальний день суперечка дівчат у спортивній ходьбі на 10000 метрів засвідчила, що моду нині диктує китаянка Чженься Ма, яка перемогла з найкращим результатом сезону в світі — 45 хвилин 18,45 секунди. А підопічна тренера Тернопільської ОДЮСШ «Колос» Віри Зозулі фінішувала 34-ю — 52 хвилини 38,92 секунди. Трохи кращими виявилися справи в іншої співвітчизниці Юлії Балим — тридцята позиція.
А в секторі для штовхання ядра не вдалося подолати кваліфікацію другокурсникові Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка Іванові Карюку — 17 метрів 32 сантиметри. Прихильники «королеви», звісно ж, проінформовані, що в цьому сезоні вихованець обласного ФСТ «Колос» і Бучацької ДЮСШ регулярно штовхав снаряд під вісімнадцять метрів. Не вдалося підійти до відповідальних міжнародних стартів в оптимальній формі чи забракло психологічної стійкості? Про це вже талановитому атлетові робити висновок разом із наставниками Іваном Чубою і Михайлом Васіруком.
Фото автора та з вільних джерел
Богдан Дікальчук, сайт "Вільне життя плюс"

Немає коментарів:

Дописати коментар