неділю, 14 червня 2015 р.

Особисті нагороди командних стартів

Під час командного чемпіонату України з легкої атлетики, який позавчора, 10 червня, завершився в Кіровограді, збірна Тернопільщини, звісно, навіть теоретично навряд чи могла розраховувати на потрапляння до числа призерів. А ось побачити кращих своїх представників на п’єдесталі після завершення суперечки в окремих дисциплінах прихильники «королеви», без сумніву, сподівалися.
Чемпіон України в бігу на 3000 метрів Іван СТРЕБКОВ також є вправним саксофоністом.Тож із радістю почули звістку про ще одну перемогу кращого з нинішнього покоління бігунів Івана Стребкова. Талановитий атлет, який захищає честь товариств «Динамо» і «Колос», у завершальний змагальний день на дистанції 3000 метрів фінішним спуртом на мікроскопічні, як на такий відрізок, 0,38 секунди випередив головного конкурента Артема Казбана із Дніпропетровщини — 8 хвилин 00,01 секунди. Щоправда, не можна не зауважити, що за півдоби перед тим не надто впевнено почувався під час бігу на 5000 метрів. Суттєво відставши від не раз уже підкореного майстрівського нормативу, став лише четвертим.
Для наставників спортсмена з обласної школи вищої спортивної майстерності Юрія Рикалова і Олександра Степанюка це, чесно кажучи, стало прикрою несподіванкою. Особливо зважаючи на те, що напередодні порадувала інша їхня підопічна, студентка національного педагогічного університету Наталія Солтан. Уперше на всеукраїнських змаганнях спробувавши свої сили в бігу на 3000 метрів із перешкодами, відразу виборола срібну медаль. Причому одночасно і норматив майстра спорту підкорила, і новий рекорд області встановила — 10 хвилин 15,31 секунди. Зрештою, і до Івана претензій не може бути жодних. Укотре продемонстрував, що характеру йому не займати. Перемога на трикілометрівці із хорошим часом стала для нього перепусткою на командний чемпіонат Європи серед дорослих, який уже наприкінці наступного тижня відбудеться в російських Чебоксарах.
Нарешті ще одна хороша новина — з ініціативи обох тренерів на Тернопільському міському стадіоні відремонтували яму з водою для стипль-чезу. Допомогли президент обласної федерації Валерій Єднак і директор ОШВСМ Олег Любінський. Зрештою, «гладкий» біг Наталія теж не збирається залишати. В Кіровограді на дистанції 3000 метрів, хоч і медалі не завоювала (п’ята), рекорд області в знаменитої Ольги Стефанишин відібрала — 9 хвилин 17,50 секунди. Попередньому досягненню нинішнього тренера Тернопільської ОДЮСШ, до речі, не вистачило дев’яти днів, аби протриматися 24 роки. Та й на липневий чемпіонат Європи серед молоді в Таллінні Солтан класифікувалася в бігу на 5000 метрів.
Призери командних стартів Наталія СОЛТАН, Іван ПАНАСЮК, Сергій КРУК.
У час, коли писалися ці рядки, ще не було відомо, чи довірять захищати честь країни в столиці Естонії підопічному іншого заслуженого тренера України Михайла Васірука, теж студенту педагогічного Сергієві Круку. Три дні тому в секторі для стрибків у довжину кваліфікаційний норматив уродженцю Великих Куськівців на Лановеччині підкорився — 7 метрів 61 сантиметр. Але цього результату вистачило лише для бронзової медалі. Вчора після обіду спортсмен із наставником мали дізнатися, чи наважаться тренери включити до збірної відразу трьох стрибунів у довжину.
А прихильники «королеви» мають нагоду порадіти ще двом нагородам аналогічної із Сергієвою проби. Треті місця в Кіровограді вибороли ще один майбутній педагог, дискобол Іван Панасюк (56 метрів 93 сантиметри) і студентка національного економічного університету, списометальниця Тетяна Фетіскіна (50 метрів 67 сантиметрів). Двоє вихованців обласного ФСТ «Колос» (Івана тренує Володимир Кучеренко) нині теж займаються в ОШВСМ. А уродженка столиці нашої держави, переїхавши до Тернополя на навчання, займається під керівництвом Василя Яковіва.
Залікові очки до скарбнички збірної області поклали також двоє підопічних Євгена Кармелюка. У потрійному стрибку четвертий результат показав Дмитро Чорнота (15 метрів 57 сантиметрів), у секторі для стрибків у висоту дванадцятим фінішував Віктор Ворко — 206 сантиметрів. У командному заліку збірна Тернопільщини шістнадцята з двадцяти шести колективів — 558 очок.
Б. ДІКАЛЬЧУК.
На фото: чемпіон України в бігу на 3000 метрів Іван СТРЕБКОВ також є вправним саксофоністом; призери командних стартів Наталія СОЛТАН, Іван ПАНАСЮК, Сергій КРУК.
Фото з архіву редакції.
«Вільне життя плюс», №46 (15678) від 12.06.2015 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар